Ut å plukke ro –

Untitled-7

Det er få steder jeg føler meg så harmonisk som i skogen. Jeg vet lite om hva som ligger bak moteordet «mindfullness» men jeg tenker at en tur i blåbærskogen, med knallgrønn, frodig mosebunn, myke stier av barnåler, stillhet, kun avbrutt av svarttrost og annen skogsfugl, små bakketopper som overrasker med enda flere tuer av lyng, stappfulle av store, saftige blåbær, burde være på topp 3 under kategorien om hva som gir fred til sinns.
Jeg har en hund som også er glad i blåbær – så vi går side om side. Jeg setter meg ned i tuene og plukker, mens han står og drar bærene fra kvistene. Noen ganger må jeg dytte han unna de største og fulleste grenene. Han bidrar jo ikke akkurat til å samle inn markens grøde på den måten han jobber, så jeg har førsteretten.

Oppskriften her fikk jeg av Kari da hun serverte den på Lesja i våres. Da kom den med rabarbra og krem og delte bord med hjemmelagede lefser, knekkebrød og annet snadder. Heldigvis fikk jeg med meg oppskriften på den deilige paien.

Karis oppskrift

500 g blåbær
2 dl bringebær (jeg brukte bare 1 dl – hadde ikke mer)
bland sammen:
2 dl havregryn
2 dl sukker (jeg brukte brunt sukker)
2 dl hvetemel
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
smelt:
100 g meierismør
tilsett:
1/2 dl kremfløte (jeg hadde ikke så jeg brukte seterrømme)
1/2 dl sirup
og bland inn de tørre ingrediensene til en jevn røre.
Sett stekeovnen på 190C. Legg blåbær i bunnen på en form (bland gjerne inn 1 ss potetmel i blåbærene) og smør røra over.
Bak i stekovnen i ca. 30 minutter, til paien har fått en fin farge.
Server med vaniljeis, pisket krem eller vaniljekesam- eller yoghurt.

Untitled-8

Paien gikk ned på høykant. Dagen etter måtte jeg teste ut en ny variant – den ble ikke helt vellykket sånn utseende- og konsistensmessig – men den ble veldig god. Syntes jeg da… Jeg har blant annet brukt den som topping på yoghurt.

Untitled-6

400-500 g blåbær
evt 1 ss potetmel
1 dl hel bygg eller spelt
1 dl knuste korn
1 dl quinoa
2 dl mandelmel
1 vaniljestang
1 1/2 dl brunt sukker
smelt:
100 g meierismør
1/2 dl seterrømme
1/2 dl honning

Kok hele korn (ikke quinoa) sammen med knuste korn, til al dente – jeg kjøper en som heter 4-kross fra Saltå Kvarn, evt bruk andre typer korn. Kok quinoa etter anvisning på pakken. Sil av og skyll i kaldt vann. La mest mulig av vannet forsvinne/tørke opp. Ha det i en bolle. Bland inn mandelmel, sukker, vaniljefrø og brunt sukker. Smelt smør og rør inn honning og rømme. Bland det inn i kornblandingen. Ha bærene i formen og dryss over potetmel. Bland inn. Hell over toppingen og stek paien i 30 minutter på 190C til den er gyllen.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s