Borte med blæsten – forelsket i Danmark.

Untitled-1

Brombær. Kartoffel. Bagefter. Brusebad. Mandelmassenasse. Morgenmad. Guff. Lammekølle. Pissehårdt. Fedtmule. Halv fjærs. Snabelvand.
At vi nordmenn aldri klarer å lære oss at halv fems er 90 og at å spørre etter en bolle gjør danskene enten forlegne, fnisete eller rødmende, er kanskje ikke så farlig. Kamelåså? Det vet ikke danskene heller hva betyr.
Det er en klisje å si at det er «dejilig» å være norsk i Danmark. Men den god klisje. Etter en fantastisk tur rundt og på øyene i Limfjorden på Jylland på vårparten, skjønner jeg jo at Danmark er mer enn en bondgård på Møn (hvor jeg har hatt noen fantastiske somre) og å vandre på brosteinsgater i København (en aktivitet som jeg forøvrig elsker).
Flatt og frodig som Danmark er, flatt generelt sett hele året, frodig, særlig akkurat når våren forvandles til sommer. Rapsen omfavner landskapet og vi må bare stoppe for noen bilder av de guleste åkrene.

Untitled-2

Kort og godt
Mat som er så kortreist at den omtrent bare har snudd seg og rett og slett spasert inn døra, havner etterhvert på bordet vårt. Ikke bare vakkert å se på men også veldig smakfullt. Hvem hadde trodd at vassarve og gran kunne smake så godt. Hvem hadde i det hele tatt trodd at man skulle spise ugress og hageblomster inntil for noen år siden da Nordisk Mat kom for alvor på menyen. Lyng Dal Hotel&Restaurant baserer seg på det de finner i naturen rundt, er familiedrevet og tenker som favorittdyret mitt i boken Fredrik, som plukker sesongens grøde for så å sylte, tørke, koke og legge ned til resten av året. (Det er selvfølgelig en dypere mening i denne boken også).
Etter et deilig måltid fortsetter vi gjennom sletter, åkre og vakker natur og snart går vi opp trappen til Gamle Skovridergaard (for «fordybelse og velvære») for nok en lunsj denne dagen samt et raskt kokkekurs i dansk tradisjonsmat. Såpass raskt at vi ikke rakk å spise den selv – men muligens like greit etter å ha spist 2 stk formiddagsmat. Det var derfor til vår fordel at de siste måltidene skulle skylles ned med snaps hos Birthe Ladefoged. Hun driver Viskum Snaps og en gård hvor hun dyrker urter, frukt, bær og blomster som hun lager snaps på. Jeg lover deg – det finnes en snaps for enhver anledning – for glede, sorg og sykdom i hyllene hos Birthe. På gården driver hun også kafe og hun arrangerer smakinger. En tur innom Viskum Snaps er et must når man er helt på tur rundt Limfjorden.

Untitled-3

For en med kraftig halsbetennelse var det derfor flott å kunne legge ned sin egen, spesialkomponerte snaps, sett bort fra at urtene skal ligge noen uker på sprit før den kan nytes, så var i allefall tanken god. Mulig den også hjelper mot andre ting. Prokastinering, kanskje? Jeg kan jo håpe.

Untitled-4

Limfjordsglæder (som forøvrig også er tittelen på en bok som er trykket og gitt ut i Danmark og som blant annet forteller om at man aldri blir ferdig med Limfjorden, og det forstår man etterhvert som man reiser rundt og i fjorden)  er  det mange av, det har vi allerede erfart – de ligger som østersene på bunnen; tett i tett. Vi tar inn på Hotel Strandtangen som ligger i Skive. Før Limfjordsgsglædene ligger på tallerkenene våre får vi en innføring i Limfjordsøstersen. Hvis man liker østers så er altså Limfjorden stedet da det er festivaler og restauranter som hele tiden har dette på menyen.

Untitled-6

Østerssafari er det også mulig å være med på. Den som første gang åpnet en østers og slurpet den i seg var en kanskje en tøffing, eller bare ekstremt sulten – men altså, har man gått inn for å smake på østers så vil jeg påstå, at etter noen ganger, vil man elske det! Etter en østerssafari, hvor vi praktisk talt tråkket på herlighetene hvorhen vi gikk, fyrte vi opp en grill ved stranden, inntok dem både au naturel og gratinert med diverse snadder. Østers skal selvfølgelig skylles ned med bobler, være seg innendørs i krystall og i pen bekledning eller utendørs i flatt landskap iført vadebukser og med rennende nese.

Untitled-7

Øyhopping
«Det kommer ikke noen fra høyre her, som jeg kan se», spøker den blinde guiden vår, arkeolog og museumsinspektør John Brinch Bertelsen som blir med minibussen vår etter en veldig kort båttur (3 minutter) over til øya Fur. Øya ligger midt i Limfjorden er 22 km lang, det bor 800 mennesker her og det finnes 7 spisesteder, 8-9 bed&breakfasts og 500 sommerhus. Og så har øya et skikkelig bra bryggeri. Fur Bryghus. You bloody fool. You should never mix your drinksSom sagt i litt dårlig forfatning med en dårlig hals og høy feber har jeg for første gang i et anfall av å gå glipp av noe på en matreise samt det å være en anestesileges datter, blandet div medisiner på en, tja, ikke helt korrekt måte. Ølsmakingen finner jeg ut av at jeg dessverre bør stå over, men en fin runde på bryggeriet samt en deilig lunsj i kafeen, klarer jeg uten å falle helt sammen. Dessuten er vår blinde guide og furboer en ypperlig historieforteller og med en utrolig kunnskap om både miljøet, geografien, geologien og naturen på øya. Fur er full av fossiler og klinter etter vulkansk aske. Vi besøker også et punkt på øya hvor man visstnok skal ha Danmarks beste utsikt og hvor man kan se 1000 km i klarvær. Det er ikke bare jeg som føler meg sløv denne dagen – været er også tåkete. Reiser man rundt på øya legger man merke til alle fiskene som viser vei eller bare står der i naturen. Dette er et kunstprosjekt som har pågått siden 2000 og har blitt et kjennetegn for øya.

Untitled-8

Untitled-9

Slagter Mortensen
I Lemvig ligger godtebutikkene vegg i vegg. Oste- og slaktebutikken til Mortensen får enhver matelsker til å stå lenge ved glassdiskene og bare lure på hvordan, hvor mye, hva og herregud hva skal jeg velge… Der er det lett å gå amok for en som meg. Muligens pga en lettere sedativ følelse, klarer jeg å la bankkortet ligge. Smaksprøvene fra butikkene gir meg heller en forsmak på hva som skal komme når vi senere på dagen besøker Bovbjerg Fyr og produksjonslokalene ved siden av til den fantastiske Vesterhavsosten. 16.500 oster ligger til lagring mens den salte luften fra Vestehavet kommer inn fra siden. Ost, as. Trenger ikke mer.

Untitled-13

Korte ferjeturer kan man bli vant til. På øya Venø får vi komme hjem til Inger M.Thoustrup som driver en gård ytterst på nordspissen. Venø er en liten øy som ligger i den vestlige delen av Limfjorden. Her er løper glade sauer sammen med lykkelige, uvitende lam og gresser i den storslåtte naturen, på enger og lyng som går ned mot strendene. Ikke rart både potetene og lammet de produserer her blir av ypperste kvalitet som restaurantene i området benytter seg av.

Untitled-10

Landsbykro
Sier noen ordet KRO dukker et bilde av et bindingsverkhus med et dansk flagg utenfor samt fornemmelsen av stekt kjøtt av ett eller annet slag, opp. Man kan ikke reise rundt i limfjordslandet og ikke spise på kro. Altså, man er ikke i Danmark uten å gå på kro. Sevel Kro åpner armene som bare en røslig danske kan klare.
Hans Kurt Nielsen er krovert og serverer oss historier som går tilbake til 1662 samt en vestjysk spesialitet, nemlig Ølben servert med kålstuing, brune poteter, rødbeter og hjemmelaget sennep. Og selvfølgelig rugbrød. Denne retten står på menyen under «frokost» – som da alstå betyr formiddagsmat. Er det rart danskene foretrekker en «lille en» midt på dagen? Nei, jeg syntes ikke det…

Untitled-11

Akkurat så pussig det kan være å se en danske på ski kan det være å se en bisonokse gresse i det jyske landskapet nær Holsterbro. Men dansker liker seg i den norske fjellheimen og bisonoksene til Jeanette og Bo Witte-Pedersen trives på markene rundt Nørre Kærgård som de driver. Bisonkjøtt har mer sødme og fylde enn oksekjøtt og strukturen i kjøttet gjør at stort sett alt kjøtt på bisonoksen er mørt, noe som gjør at kjøttet er ettertraktet både i forhold til smak og sunnhet. Jeg skjønner at det ikke er noe særlig å lure seg inn bak gjerdet og ut på marken med kamera. Bisonen løper med fart opp til 60 km og er ganske så atletisk på tross av formen og størrelsen. Jeg nøyer meg med en smaksprøve fra butikken samt et bilde av bonden og en hodeskalle.

Untitled-12

Jeg reiste med VisitDenmark og alle stedene vi besøkte er åpent for gjester. Sjekk ut nettstedene da det er mulig at man må bestille i forkant av et besøk. Limfjorden og området rundt, er som en matkurv av ypperste klasse. Det finnes mange matfestivaler blant annet en nå 6.-9.8. Nordvestjyllands største matfestival, Sansefestivalen.

Sjekk også ut Smagen af Danmark, Kulinarisk Vestjylland, Silkeborg Restaurantguide, Snapseruten, VisitHolsterbro, VisitnordJylland

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s