Makrellsprell

Untitled-1

Tenk å være en fisk uten svømmeblære. Tenk og måtte svømme hele tiden hele livet for ikke å synke til bunns. Det er nok en stor mulighet for at makrellen selv ikke ofrer så mye som en kort fisketanke på dette problemet. Den følger heller stimen, makrellen, og det blinker som tusen små lys i det de slår i overflaten. «Ut med dorgesnøret» roper bestefar og plutselig har man 6 stk sprellende makrell i båten.
Makrellen ble gjerne inntatt stekt eller grillet, med agurksalat, nypoteter og rømme. Syltet makrell kunne jeg innimellom få hos mormor og bestefar – det var også stas. Makrell i tomat har jeg alltid likt. Helst med masse nykvernet pepper, toppet med skiver av agurk. Peppermakrell, varmrøyk eller kaldrøkt spiser jeg hele året. Kanskje med et stekt egg på toppen. I en potetsalat? Deilig! At makrellen ikke bryr seg om å være fri for svømmeblære – stiller den seg like sikkert helt uforstående til at den er full av næringsstoffer. Proppfull av proteiner, marine omega 3-fettsyrer, vitamin D og selen svømmer den rundt 24 timer i døgnet som en liten gavepakke. Makrellen er i disse dager i ferd med å spise seg fin og feit og uvitende om det hele – at makrell er godt for deg. Det er altså bare å slenge ut dorgesnøret.

Untitled-4

Makrell tuttifrutti
Til 4 personer
4 makrell
3 lime
1 potte koriander
1 mango, i små terninger
1/2 ananas, i små terninger
3 fersken, i små terninger
1 rødløk, i små biter (evt 4 vårløk)
2 fedd hvitløk, finhakket
salt og nykvernet pepper

Del frukten og løken og ha det i en bolle. Press over 1 lime og bland inn hakket koriander. Rens makrellen og vask fisken inne i buken. Klipp av finner, hale og hode. Fyll buken med skiver av lime, koriander og hvitløk. Surr igjen med kjøkkenhyssing. Legg fisken på varm grill og snu kun 1 gang. Fisken er ferdig når bena lett slipper. Små makrell 4-5 min på hver side – større makrell, noen minutter ekstra. Server grillet makrell med tuttifrutti-salat.
*Hakket chili er også godt i denne salaten hvis du vil ha litt mer sting.

Untitled-2

Rester igjen fra grillet/ stekt makrell?
Bland inn litt rømme og yoghurt, smak til med revet pepperrot, masse nykvernet pepper, litt urter og litt salt. Ha på brødskiva, i et salatblad eller på knekkebrød.

Untitled-5

Jeg er så heldig å få være en del av Havfolket og denne saken er skrevet i samarbeid med godfisk.no

Legg igjen en kommentar