Den røde fiskesuppa

fiskesuppa

…er helt klart en av mine favoritter de siste 20 årene. Den er superenkel, rask, trenger ikke være så dyr og kan dresses opp eller ned, alt ettersom. En mandagsvariant kan kanskje bare inneholde, foruten de faste ingrediensene man trenger, torsk, kolje eller en annen fisk du liker. Helgevarianten kan inneholde flere fisketyper, blåskjell, kanskje annen sjømat som reker og ikke minst hvitvin. Har du rester fra en flaske som står i kjøleskapet så passer den selvfølgelig i mandagsvarianten også. Syren fra vinen løfter suppa et par hakk. Suppa kler ferske rundstykker, gjerne med hjemmelaget aioli. Stor ståhei! Brosme, torsk og blåskjell hadde jeg i denne. Og hvitvin.. I suppen også.

til 4 personer
4-500 g fisk
1 nett med blåskjell, vasket og renset. Kast alle skjell som er ødelagte. Det samme med skjell som er åpne og ikke lukker seg når du dunker dem på benken.
1 løk, hakket
4 fedd hvitløk, finhakket
nykvernet pepper
3 stilker stangselleri, hakket
2 bokser med tomater, hakkede
6-7 dl fiskekraft/ evt blandet med 1-2 dl hvitvin
noe grønt, hakket persille eller de grønne bladene på stangsellerien

Varm opp 3-4 ss olivenolje i en kjele på middels varme. Ha i løk, hvitløk og stangselleri samt noen gode runder med pepperkverna. La det surre noen minutter. Ha i skjellene, sett på lokk og kok opp. Når skjellene er åpne, ta dem ut, rens halvparten og la dem ligge å vente til suppen nesten er ferdig. Hell i tomatbokser og fiskekraft/ hvitvin. Kok opp å la det putre noen minutter. Legg i fisk og la det trekke i 6-8 minutter. Ha tilbake skjellene, både de rensede og de med skall. Varm opp og server med godt brød og aioli eller smør.

Ny dille? Jeg setter en eltefri deig annehver dag, da helst halvgrovt- i helgen prøvde jeg både fine ciabatta og bagetter. MatPåBordet har en veldig fin video som viser hvordan man gjør dette (man blir helt hekta). Da jeg laget bagetter, klippet jeg 4 strimler av den etterhevede deigen på bakepapiret og vred dem noen ganger rundt før jeg dro papiret over på et bakebrett. Det er muligens lurt å la deigen heve på papir på brettet, men det gikk fint på denne måten også. Jeg satt brettet i kald ovn, skrudde på 220C varmluft og lot de stå i 25 minutter. Men pass på de siste 5 minuttene – alle ovner oppfører seg forskjellig.

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s