Etter søndag kommer grønndag

gremolata1

Jeg får diller. De fleste er heldigvis bra. Sånn som nå, dilla på sitronskall, hvitløk og persille. Altså alt blandet sammen og gjerne blandet med olivenolje. Og noen ganger ansjos. Denne blandingen heter gremolata og er opprinnelig italiensk. Første gang jeg smakte gremolata var i en pasta. I etterkant har jeg funnet ut at den er perfekt til det meste av hovedråvarer som fisk, fugl og kjøtt. Smør den utover et kyllingbryst, dryss over stekt laks, som tilbehør ved siden av en grillet entrecote, servert i tynne skiver. I Italia er det vanlig å få den sammen med Ossobuco, som er en rett som består blant annet av skiver av kalveskank. I dag er det mandag og noen har funnet ut at meat free monday er et bra uttrykk, samt at det også er fint i praksis. Så da laget jeg denne salaten. Med gremolata. Et godt tips er å alltid koke mer gryn enn du kanskje trenger til middag. De er nemlig supre som formiddagsmat også.

Supersalat 2
til 4 personer
1/4 romanesco, buketter
1/2 brokkoli, buketter
1/2 pk sukkererter
1/2 pk asparges eller 1 pk aspargestopper
1 purre eller 3-4 vårløk, hakket
1 avokado, i små biter
3 dl perleemmer*- spelt eller bygg fra f.eks Holli Mølle
grønnsakbuljong

2 fedd hvitløk
4-5 ss olivenolje
1 potte persille, hakket
finrevet skall fra 1 sitron

Kok emmeren i buljong etter anvisning på pakken. Mens den putrer kutt opp grønnsaker og lag gremolata. Jeg lar asparges, romanescobuketter og sukkererter få 1 minutt i lettsaltet, kokende vann før jeg skyller raskt i kaldt vann. Brokkolibukettene masserer jeg med god olivenolje og litt havsalt. Bland alt sammen til gremolataen i en liten bolle. Ha de kokte grynene i en salatbolle og bland inn gremolata. Tilsett de lettkokte grønnsakane (del gjerne opp asparges og sukkererter i biter) og bland godt. Vend inn avokado og purre.

*Emmer, er i følge min favorittturbobudeie, Bodil Nordjore, bestemoren til spelten. Emmer har en mye lettere fordøyelig glutenoppbygging enn hvete. Rik på fiber og lavt fettinnhold. Bodil er også veldig begeistret for kornsorten i brødbaking. I Italia, særlig i Toscana og Abruzzo, finner du det ofte på menyen som farro, og kommer gjerne i supper, slik som vi har benyttet oss av bygg her hjemme. Jeg har også laget risotto på emmer (emmotto)? og det ble supergodt.

…og skulle du ha vanskeligheter med å gjøre denne retten helt «grønn», så er dette deilig tilbehør til stekt fisk, kylling og evt kjøtt. Og som formiddagsmat i en boks, kanskje med litt varmrøyka laks, hardkokt egg eller rester fra en kyllingmiddag, blir du dronninga eller kongen, alt ettersom, av lunsjen. Jeg skulle egentlig ha i små spinatblader, men det glemte jeg..

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s