Purrepai på en ponsdag?

Untitled-3

Kjøttfri mandag, eller «meat free monday» er et etablert uttrykk over there. Det har seilt opp hit også, heldigvis. Jeg har kjøttfrie dager rett som det er. For eksempel kan jeg ha en festlig og fin fiskefredag, en tomatisert tirsdag, ei frittgående tuppe på torsdag og kanskje en salig og supergod suppe på søndag. Det er mange gode grunner til å være kjøttfri og til å spise mindre kjøtt, fordi det er så mye annet godt man kan lage, fordi jeg heller betaler mer for råvarer som har hatt det bra før de havner på min tallerken, (da har jeg heller ikke råd til å spise det så ofte) og selvfølgelig fordi jeg er sånn passe glad i kjøtt. Og da mener jeg at hvis jeg først spiser kjøtt, så må det være noe spesielt. I sommer laget vi «pulled pork», etter David Chang sin oppskrift fra Lucky Peach (det var den enkleste vi fant på nettet, svinenakken lå 1 døgn, gnidd inn med sukker, salt og pepper) og det var vel en av topp 3 måltidene i sommer. Så ja, litt kjøttmat blir det.
Purrepaien, ja, jeg vet – det høres kanskje dølt ut med purrepai – og så mye mer spennende med laks- og brokkolipai, skinke- og gorgonzolapai, franske navn og uttrykk- men purrepaien jeg har laget her, er kanskje den beste paien jeg kan få. Mye skyldes nok at purren blir snill som en myk, kjælen kattunge, der den får ligge å godgjøre seg i 30 minutter i panna. Denne gangen puttet jeg også oppi en god bit Haukli-chevre og serverte med en deilig tomatsalat på toppen. Jeg ble skikkelig paimett. En schlæger, dette nå tror jeg.

Untitled-1

Purrepai
Paideig:
3, 5 dl mel
60 g smør
1/2 beger kesam
1/2 ts salt
(1-2 ss vann – bare hvis det trengs)
1 eggehvite til pensling av bunn (evt bare bruk litt av eggeblandingen)
fyll:
4 ss smør
1 kg purre
1 ts salt
4 egg
1 boks crème fraîche
Eller:
1/2 rømmeboks og
1/2 Haukli Chevre Naturell (den uten skorpe)
salt og nykvernet pepper
tomatsalat:
masse deilige tomater
basilikum
olivenolje
litt balsamicoeddik
evt hakket agurk og vårløk

Smelt smøret i en stor panne og ha i purrebitene sammen med en klype salt og etpar ss vann. Sett på lokk og la det putre på lav temperatur i ca 30 minutter, de siste minuttene uten lokk, slik at overflødig vann fordamper. I mens kan du lage deigen. Bland alt til deigen i en foodprocessor og kjør til du har en deig. Evt spe med mer mel eller vann hvis du skulle trenge det. Sett stekeovnen på 180C. Klem deigen slik at du har en rund deig, på str med en CD. Pakk i plastfolie og legg deigen i kjøleskapet i ca 30 minutter. Kjevle ut deigen og legg den over paiformen, la deigen falle ned av sin egen tyngde og trykk den forsiktig ut i bunn og opp langs kanten. Prikk med en gaffel over bunnen, legg aluminiumsfolie i bunnen, hell på med tørre bønner og forstek paiskallet i ca 12 minutter. Pensle kjapt med eggeblandingen hvis du har laget den mens paiskallet forsteker, slik at du tetter igjen hullene. Når purren er ferdig i pannen skal du ha en tykk og myk purreblanding. Avkjøl. Ha egg og crème fraîche i en bolle (eller rømme/ chevre). Smak til med salt og pepper og bland godt. Ha purren i paiskallet og hell over eggeblandingen. Stek i 30 minutter, server varm eller lun, gjerne med litt kald skinke ved siden av. Eller tomatsalat, agurk og basilikum.

Etter fotoopptak slang jeg også på 1/2 agurk i biter sammen med tomatsalaten og satte frem et bra stykke med god fetaost.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s