Årets beste vandring

Matstreif er en matfest som virkelig begynner å få satt rota si dypt her i byen. Lykke! Bondens Marked bidrar sterkt og det var en glede å vandre rundt i helgen på Rådhusplassen – på sommerens siste utpust.

Untitled-1

På Matstreif fant jeg ikke bare glade matfolk (du vet at matfolk er blide folk?) men også masse snadder bønder og produsenter hadde med seg hjemmefra. Stolt, god og ren mat. Fra jord til bord. Tingvollost, honning fra Helnora, fantastisk geitost fra Prestholt, kantarellkaramell (etter ønske fra barna), grønnsaker fra Korsvold og Furuvoll Gård, saft, røkelaks fra Leiren og en haug med deilige smaksprøver…

Untitled-2

En del av grønnkålen jeg hadde med hjem bruker jeg til juicing, det samme med stilkene på den fantastiske brokkolien og stangsellerien – blomkålen gikk til suppe, rotgrønnsaker til søndagsmiddagen og honningen, ja, den går til brødskiva, teen, yoghurten og på MartinMinstemann sin fiskekake. Ja, han spiser faktisk fiskekake med honning. Og på eggerøra. All ære til han for sitt eget matstreif.

IMG_6366-1

Noen ganger trenger man et spark for å få kroppen i gir. Noen ganger trenger kroppen noe annet etter den laaange helgen som var morsom, men som tilsynelatende setter preg på både hode og mage i flere dager etterpå. Noen ganger er det deilig å vite at man bare får i seg gode saker, som kropp og sinn bare har full glede av.

Drink your greens
2 epler
3 stilker stangselleri
1/2 stang brokkoli
1 stort eller 2 mindre blader grønnkål (evt 1 god neve spinat)
1/2 lime
1/4 agurk

Det beste er selvfølgelig å bruke økologisk. Vask og kjør i juicer. Jeg pleier å ta skallet av sitrusfrukter (ikke det hvite). Det skal sies at en grønn juice som dette faktisk smaker godt. Eplene og limen tar spissen av det grønne, hvis det er slik at du ikke liker en for grønn smak. Jeg har mange andre varianter over juice også, men det får komme en annen gang.

IMG_7825-1

Blomkålsuppa
1 stor sjalott, skrelt, i biter
1-2 fedd hvitløk
1 blomkålhode, rens, del i buketter
1/2 liten sellerirot, skrelt og delt i biter
8 dl gr.buljong/ kraft
1 stor ss rømme
1/4 sitron
1+1 ss smør

Persilleolje:
1 god neve kruspersille eller bladpersille
1 dl olivenolje

Ha 1 ss smør i kjelen. Stek løk og hvitløk til mykt og blankt. Ha i sellerirot og blomkål. La det surre et par minutter før du har i buljong. La det koke til grønnsakene er møre. Kjør til jevn suppe med en stavmikser eller i en food processor. Tilsett rømme og 1 ss smør og bland godt. Smak til med sitron, salt og pepper.
Persilleolje – kjør alt i en food processor eller med en stavmikser.

Annet godt i og til en blomkålsuppe:
stekte kamskjell
bacon i små biter
biter av spekeskinke, som den er eller sprøstekt i panne
biter av stekte, små blomkålbiter
biter av stekte, små sellerirotbiter
stekt chorizo
parmesan, enten som den er eller som parmesan»chips»
hvitløksbrød
gode krutonger
pesto
ristede, hakkede nøtter eller frø
div urteoljer, som gressløk, basilikum, timian..

Andre grønnsaker man kan ha sammen med blomkål:
fennikel
purre
asparges
jordskokk
brokkoli

Untitled-3

Reklamer

3 thoughts on “Årets beste vandring

  1. Tilbaketråkk: Highlights fra Matstreifutfordringen

  2. Hei! dette var da en usedvanlug lesverdig, vakker, inspirerende og smakfull matblogg :-)) Men hvem i all verden er du da? Ble litt nysgjerrig. Hilsen ‘naboblogger’ på Matbloggsentralen. Jeg er Gullimunn.com

    • hei hei – så veldig hyggelig! og takk selv – fine bloggen, du også! svarte deg på denne i forrige uke men ser at det ikke skjedde noe… tror det er det som preger litt av siden min, ikke helt oppdatert, som du skjønner, på alt jeg burde kunne her inne.. laget en gang en «presentasjon» av meg selv også, men den er heller ikke synlig. må jo finne ut av dette. tror vi gjør litt av de samme tingene – jeg er også frilansskribent. jobber også tidvis som fotograf og stylist. ha en fortsatt fin søndag! vennlig hilsen hanne buxrud

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s