DIY – Do it yourself.

_02B9082s

Jeg har akkurat slått et slag med gaffelen for matjessilda. Nå blir det et slag til – for Lysingen. – Makan til fisk, like god som breiflabben, sa mammaen min etter å ha fått med seg en halvmeter filet av meg med ned på hytta. Jeg hadde jo allerede fortalt at jeg var frelst på denne fisken, fått den tilberedt av Geir Skeie sitt gjestespill for kokker på Sjømagasinet i Oslo, blitt disippel og tja, i det hele tatt – var det lite skepsis å finne her i gården, for å si det slik. Og der kom det jammen en til med i gjengen. – Du må endelig si i fra til meg neste gang du får tak en en slik Lysing. Sa mor. Ja, ikke akkurat den enkleste fisken å få huka, ettersom jeg har skjønt. Både for fiskeren som har en utfordring og for oss forbrukere, når det kommer til tilgang. Men det håper jeg virkelig at forandrer seg. For altså, Lysingen er en skikkelig smaksrik fisk, som laks og kveite. Den har mer fett en torsk, den tåler mye smak, til og med asiatisk og det skal godt gjøres å ødelegge den, noe som dessverre er lett med kveita, som for dem som har fått kveite skikkelig tilberedt, opplever at et lys går opp for dem. Men altså – LYSING. Det er bare å spørre i fiskebutikken. Spør heller flere ganger. I mange europeiske land er den en ettertraktet «gourmetfisk» – blant annet spiser de mye av den i Spania og Portugal under navnet Merluza.

Untitled-9

I Handelsbladet og VG for noen uker siden kunne jeg lese denne overskriften: Fiskemat er utvasket fiskemasse! Hmmm. Ikke akkurat et fruktfat med god innsalgstaktikk på halvfabrikata som vi spiser en del av her i landet. Det hørtes jo – ja, ikke akkurat digg ut. Litt som MUK (forkortelse for maskinelt utbenet kjøtt fra kylling, kalkun og gris), som heller ikke skaper vann i munnen, selvom ved hjelp av denne metoden faktisk bruker hele skrotten og det er jo positivt, syntes jeg. I hvertfall så lenge de kaller en spade for en spade. Uansett, jeg prøver å unngå MUK og tar heller en DIY.
Det er nemlig ikke til å komme forbi, at barn er glade i fiskepinner. De er også glade i tortillas og taco (det er jeg og..). Så da tenkte jeg, med disse flotte filetene liggende i kjøleskapet, at jeg kunne gjøre det selv. Lage mine egne fiskepinner av verdens beste fisk. Så ble det da fredagsfest som vanlig, hvor fredagstacoen ble opphøyet en smule og hvor fiskepinnene nå har hoppet etter Wirkola med glans.

Lysingfisket er godt i gang og det er lansert egen helt ny kvalitetsmerkeordning på lysing – En nasjonal kvalitetsstandard. Så nå er det bare å håpe på mer lysing både på restaurant og i butikk. Og det å lage sine egne fiskefingre, fiskekaker eller fiskeboller, er virkelig verdt den lille ekstra tiden det måtte ta. Vil du lage fisketacos uten panering på fisken så sjekk ut denne.

Fisketaco
til 4 personer
600 g fiskefilet, gjerne lysing, men andre typer fisk går også fint
panering:
1 egg
1 dl hvetemel
salt og pepper
olje eller smør til steking
8 tortillalomper
avokadorøre:
2 avokado
saften fra 1/2 lime
1 hvitløksfedd
2-3 ss rømme eller yoghurt naturell
1 neve koriander, finhakket
salt og nykvernet pepper
kålsalat:
300 g kål, rødkål eller hodekål (nykål), finsnittet
1 syrlig eple, skrelt og finsnittet
1/2 liten rødløk, i skiver
1/2 dl rømme eller yoghurt naturell
1/2 dl majones
(tabasco eller/ og sennep er også godt – smak til)
litt sitron

Lag avokadorøra ved å kjøre avokadokjøttet med en stavmikser sammen med resten av ingrediensene. Eller bruk kun en gaffel i en bolle for å knuse den og bland så inn resten. Da får du en grovere røre, som er veldig godt. Bland sammen rømme og majones i en bolle, bland inn kål og eple og smak til med salt, pepper og sitron. Sett til side. Ha mel på en tallerken og bland inn en god lype salt og nykvernet pepper. Pisk egget med en gaffel i en bolle. Del fiskefiletene i tykke staver og tørk dem med tørkepapir. Rull fiskebitene lett i melet, så i egget og så tilbake i melet. Stek dem i omganger i en stekepanne på middels varme, ca 3-4 minutter. I mellomtiden, varm opp tortillalefsene i stekeovnen (pakk dem inn i sølvfolie). Server lune, myke tortillas med kålsalat, avokadorøre og fiskepinner. Dryss på med frisk koriander og noen limebåter ved siden av.

Ønsker du en heitere utgave av denne oppskriften, så kan du jo lage en chipotlesalsa som gjør tacoen så heit som bare det.

Untitled-10

Sorry Geir, hel fisk eller hel Geir. Det ble hel fisk. Ikke alltid lett å komponere…

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s