På vietnamesisk vis. Litt rotete men smakfullt.

Well, hello there. Skikkelig borte borte, kan man trygt si. På de fleste områder og bokstavelig talt… Plutselig var det 2013.

IMG_5263

Jeg satt i 24.etg i Singapore og hadde akkurat gått på vekta. Noe jeg omtrent aldri gjør, men nå stod den bare der og hvisket til meg. Tråkk på meg, stå på meg, kom, kom. Vel, det har blitt færre løpeturer og slikt de siste ukene. Mer mat også. Men det får da være grenser. Mulig man øker i vekt jo høyere opp man kommer? Men 10 kg?? Det må være skyskraperen og en skikkelig drittvekt som sammen klarer å samle sammen så mye overvekt. Ja, ja. Enda godt det er jul, da. Noe får man skylde på. Da er det fint man nå er i et land hvor man ikke tør smake på godteriet. Etter Singapore ble det nemlig Vietnam – vi kjøpte godteri i HoChiMinh til å fylle i julesokkene til barna. Og bak det rosa papiret skjulte det seg PØLSER! Ha ha ha – artig hvor mye man kan le av sine egne barn og deres reaksjon når de endelig får slikt godteri som tilsynelatende inneholder alt det foreldre ikke vil gi barna sine, du vet, fargestoffer, papir med bling bling hvor alt bare lyser «UNATURLIG» og sånn. Og her var det altså en eller annen form for en slags bitteliten julepølse. Fnis.

Untitled-11
På hotellet vi nå ha bodd den første uken av ferien (i Vietnam) serverer de juicer som de lager med deilige råvarer, som f. eks denne som heter Red Reviver.
Untitled-2
Noe som passer meg utmerket i varmen (og mht overvekten). Etter et slik veldig lett måltid bestiller jeg ofte ferske våruller, også ganske lett, innbiller jeg meg – og som er en rett som de serverer over hele Vietnam, mye sunnere og bedre enn de som er fritert. Jeg har laget dem hjemme flere ganger og servert dem med hoisinsaus. Her får man dem med andre typer diper, som klart smaker best, basert på fiskesaus – veeeldig godt.

Untitled-1
Ferske vårruller – og friterte vårruller.

I Hanoi – hvor mopedene helt klart har sitt fødested, skjer ALT på gaten. En fantastisk vakker by, øynene ble slitne og magen mett.

Untitled-6

På øya Phu Quoc hvor vi er mesteparten av tiden, med et avbrekk i Hanoi, er de kjent for fiskesausen sin (nuoc mam – salted fish water) og for pepper og perler. Jeg spurte kokken på ChenSea hvordan han laget den gode sausen til de ferske vårrullene og da forklarte han at han kokte opp og reduserte fiskesaus og sukker, nesten til karamell. Så smakte han til med lime/ sitron, chili og hvitløk. Jeg har spist mange slike vårruller her og de kommer alltid med vermicellli (risnudler) eller glassnudler (laget av mungbønner), salatvariasjoner, basilikum, og da ikke den basilikumen vi er vant til, men thaivarianten (de har den i asiatiske grønnsakbutikker, min favoritt er Asia Food Market i Osterhaugsgata), og med reke og/ eller kjøtt i tynne skiver. Vegetar, krabbe og annnet snadder finnes også. Hjemme har jeg ofte lagt inn staver av agurk og gulrot. Men – altså, det første først, her er oppskrift på Da Mornin Startah, perfekt for alle som er lei ribbefrokost og julekropp.

Red Reviver
1 rødbet
2 gulrøtter
2 pærer
1/2 lime
1-2 cm fersk ingefær

Kjør alt i juiceren.

Untitled-7
Herregud – jeg blir som en 6-åring i DisneyLand med den tilgangen til råvarer som dette..

Untitled-4
Hanoi – gatematens høyborg. Særlig er det Pho, en suppe basert på buljong/kraft, risnudler, kjøtt/kylling, grønnsaker og urter, man får i diverse utgaver.

Friske våruller
Til 4 personer
2 gulrøtter
1/2 pakke vermicelli (se etter den det står pho på, de har perfekt tykkelse – ikke sikkert du bruker alt)
½ agurk
1 avokado
fersk basilikum – eller thaibasilikum
fersk mynte
fersk koriander
rispapir (de ligger i hyllen med asiatiske varer, mange bruker dem til vårruller)

Del alle grønnsakene i fyrstikktynne staver, snitt kålen så fint du kan. Varm opp vann i en stor kjele. Det trenger ikke koke – du skal kunne dyppe rispapirene i det. Legg et fuktig kjøkkenhåndkle på benken og dypp papiret noen sekunder, slik at det bli mykt og blankt. Legg det på kjøkkenhåndkle og ha på snittede grønnsaker. Ikke ha på for mye, da blir rullen for tykk. Rull forsiktig og tenk på de første 2 som prøvekaniner… Når du har laget mange nok, del dem på midten og legg på fat. Server med hjemmelaget chilisaus.

Tips!
Disse er vegetariske – men legg gjerne i reker eller strimlet, kokt kylling. Mindre risnudler inne i rullene? Bruk finstrimlet kål.

Untitled-9
Helt klart en risikosport å være høne i Vietnam.
IMG_5333

Untitled-8
Klesvask – oppvask.

Untitled-5

Den beste dipen til vårullene, både til de ferske og til de friterte
(fra kokken på ChenSea)
3 dl Fish Sauce
3 g brunt sukker
2 dl hvitvinseddik
1 lime/ sitron
50 g rød chili
20 g Thai chili
30 g hakket hvitløk

Kok opp fiskesausen med sukker og eddik. La det redusere en smule. Smak til med lime eller sitron og tilsett finhakket chili og hvitløk.

Martins favoritt – ikke fullt så friske vårruller, skikkelig friterte og skikkelig gode…

200 g taro (eller bruk kål eller rotfrukt, f.eks kålrot)
300 g gulrot
350 g kjøttdeig, finhakket kjøtt av svin eller okse
20 g hakket sjalottløk
5 g hakket koriander
2 ts svart pepper
2 ts salt
3 ss oystersauce
rispapir
vegetabilsk olje til fritering

Riv taro og gulrot fint og bland det med resten av ingrediensene. Gjør i stand rispapiret etter anvisning på pakken og legg på fyll. Se på Youtube hvis du lurer på hvordan man kan gjøre dette. http://www.youtube.com/watch?v=nJ-yqzjkVTY, rull sammen og friter i en panne eller kjele.

Tips:
Du kan selvfølgelig bruke nudler inne i vårrullene her også. Bland ferdig kokte risnudler eller glassnudler med de andre ingrediensene.

En annen rett som jeg spiser ganske mye av er – denne retten får du også på en av mine favorittsteder i Oslo, Quan An 3 Mien, i Osterhausgata.
Bun Bo Xao

IMG_5261

1 stilk sitrongress (finhakk fra den nederste delen og oppover til det lilla skjæret forsvinner)
500 g biffkjøtt av ett-eller-annet-slag
2 fedd hvitløk, finhakket
2+1 ss fish sauce
400 g vermicelli (risnudler)
1 pk bønnespirer
1 agurk, delt på langs og delt i biter
evt 8-10 shisoblader/ perillablader eller
basilikum, gjerne thaibasilikum
10 myntebalder
10 vietnamesiske mynteblader
2 ss vegetabilsk olje
1 liten løk, delt i 2, skivet
hakkede peanøtter

Kok nudlene etter anvisning på pakken, sil av og skyll i kaldt vann. Ta 2 ts sitrongress (ta vare på resten til etterpå) og bland det med kjøtt, hvitløk og 2 ss fiskesaus. Sett tilside og la det godgjøre seg i ca.20 minutter. Ta frem noen store suppeskåler ol og fordel nudlene, ca. en håndfull i hver. Dryss på med bønnespirer og agurkbiter. Rull sammen urtebladene i hånden, slik at du får en rull, og del i tynne skiver. Dryss over i bollene. Varm opp en stekepanne på høy varme, ha i litt olje, resten av sitrongresset og skivet løk. Rør rundt i pannen og ha så i kjøttet. La det bli godt stekt, altså, ikke nødvendigvis gjennomstekt, men at pannen er så varm at det får en skikkelig stekeskorpe. Ha i resten av fiskesausen og rør alt godt rundt. Fordel kjøttet i bollene, dryss på med mer urter, hakkede nøtter og evt fritert sjalottløk. Hell over en god nuoc cham – som f. eks denne:

Nuoc Cham
2 lime, juice
2 ss brunt sukker
4 ss Fish Sauce (fiskesaus)
4-8 fedd hvitløk, finrevet
chili, finhakket

Bland sammen alle ingrediensene, rør til sukkeret er oppløst.

Untitled-10

Reklamer

3 thoughts on “På vietnamesisk vis. Litt rotete men smakfullt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s