Bakte rotgrønnsaker

Jeg orket virkelig ikke å løpe ute i dag. Pyse! Men mens jeg løp på mølla i treningstudioet sammen med alle de andre pysene, tenkte jeg selvfølgelig på mat. Hva kan jeg spise i kveld? Blanke ark og en haug med tegnestifter. Fargerike, sådan. Selvfølgelig! Røtter! Rotgrønnsaker er noe av det beste jeg kan få. I form av kokte, stekte, moste men særlig bakte. Og da gjerne så godt bakte at de omtrent karamelliserer seg. Full guffe på stekeovnen. Olivenolje, salt, pepper og et raust dryss av fersk rosmarin. Bakte rotgrønnsaker er godt til alt. Særlig passer det til vilt, fugl, langtidsstekte kjøttstykker… Men også til stekt fisk. Det som er så deilig er at rotgrønnsaker holder leeeenge hvis de får ligge et sted de trives. Og det er vel helst en kjeller som vender mot nord, noe det finnes så mange av lenger, dessverre. Men man kan få norske rotgrønnsaker til godt ut på nyåret fra produsentene hvis de blir godt tatt vare på. Jeg fikk blant annet deilige persillerøtter hos Per Gjertsen på Hvasser i mars, tidligere i år. I butikkene og på Bondens Marked nå kan du også finne deilige, små beter i forskjellige farger, jordskokker og artige gulrøtter. Blant annet så selger Valborg Alhaug (bildet under, til høyre)fra Stange på Hedmarken, fargerike og fantastiske gulrøtter. Jeg fant dem hos Gutta på Haugen. Ellers så var jeg heldig å finne bittesmå, nydelige rødbeter hos Else, Korsvold Gård, forrige lørdag. Det skal sies/ skrytes av, at alle grønnsakene på det øverste bildet- og det til venstre under, er fra egen hage. Fra i fjor. I år var jeg ikke så flink, dessverre. Da er det deilig at det er så mange andre fine produsenter der ute!

Jeg skreller røttene utenom betene (vask dem godt) og blander dem i en form sammen med havsalt, nykvernet pepper, fersk rosmarin og olivenolje. Deretter baker jeg dem i forvarmet ovn på 200-220C. De må gjerne ligge en god halvtime for å bli møre. Og så må de bli godt bakt, syntes jeg. Så innimellom ligger de lenger, kanskje opp mot 50 minutter. Har du full form, rør innimellom.

Advertisements

4 thoughts on “Bakte rotgrønnsaker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s