Maissalat

Hei mais. Ja, det var kanskje litt på kanten av sesongen, i hvertfall for selvplukk, men jeg ser det bugner av maiskolber nede på grønnsaksbutikken hvor jeg handler. Og unga elsker det. Og det gjør vi voksne også. Grillet mais med masse meierismør og et lett dryss med havsalt er snadder. En kald øl og man har det godt. Dette kunne vært en kjøttfri mandagsmiddag, men der gikk mandagen også, gitt. Så mens kveldsmaten står på ovnen (jeg lager semulegrøt – skikkelig kraftkost, men herreguuud så digg) kan jeg legge inn maisoppskrift som man kan lage en annen dag denne uka, eller til neste mandag. Denne salaten er jo også god ved siden av stekt fisk, kjøtt eller fuggel.

Grillet maissalat
Til 4 personer
4 ferske mais
1 stor, rød paprika
1 squash, delt på langs
1 stor neve koriander, hakket
hvis du ønsker – 1 chili, (ta ut frøene), finhakket
1 ts malt kummin (har du hel – rist den i varm panne og knus den i morte)
75 g fetaost i terninger
2 ss olivenolje
2 ss eplecidereddik eller hvitvinseddik
salt og nykvernet pepper

Få grillen på høy varme. Grill maisen hel, med blader og det hele. Grill paprikaen samtidig. Snu på dem innimellom, det gjør ingenting om de blir brente. Paprikaen skal få svart skall. Grill i ca. 15 minutter. Legg på squashen de siste 5 minuttene. Legg paprikaen i en liten plastpose og la den avkjøle i 2 minutter. I mellomtiden kan du rive av bladene på maisen og holde den stående på en skjærefjøl eller en lav, stor form, bruk en skarp kniv og kutt maiskornene fra kolben. Riv av skinnet på paprikaen og fjern kjernen og steinene. Hakk paprikaen i små biter, gjør det sammen med squashen. Ha maiskorn, paprika, squash, rødløk, koriander og chili (hvis du har det) i en bolle. Tilsett kummin, olivenolje, eddik eller lime juice og fetaost, som du kan smuldre i. Bland forsiktig og smak til med salt og pepper. Server kald eller romtemperert.

Tips!
Jeg lærte på Ekeby Gård at maisen, når den er på sitt beste, før kornene blir gule, når de er lyse, lyse gule, er den full av sukker og trenger absolutt ingen varmebehandling. Man kan spise dem rett fra åker´n, rett fra kolben. Så vil du ikke grille den ferske maisen, kutt dem rett fra kolben. Vil du ikke ha asiatisk kryddersmak, bruk ruccula, sitronsaft, olje, salt og pepper. Tomater og avokado i denne blandingen er også nydelig!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s